7 de febr. 2021

El pa que fem a casa

 


Aquesta és la recepta del pa que fem cada setmana a casa, normalment faig la massa el divendres al vespre i la deixo fermentar durant tota la nit a la nevera. Dissabte al matí en faig la cocció. Quan arriba l'estiu, deixo de fer pa, primer perquè fa massa calor i només fa falta el forn per posar més temperatura i segona, perquè a l'estiu li dedico més temps a fer conserves amb les fruites i hortalisses que ens dona l'hort.

Ingredients 
  • 275 grs de massa mare 
  • 550 grs de farina panificable 
  • 425 grs de farina integral 
  • 640 ml d’aigua mineral 
  • 5 grs de llevat fresc 
  • 18 grs de sal 
  • 4 cullerades grosses de llavors * 
*pipes de girasol i de carabassa, llí marró i daurat, sèsam, llavors de ruella.


Elaboració 

Barrejar les farines i incorporar la resta d'ingredients, menys les llavors. Pastar la massa, millor en una pastadora elèctrica, per últim afegir les llavors. S'han de fer dos o tres pastats de 5 minuts, deixant 10 minuts de repòs entre cadascun. 

Fer una bola amb la massa, mirant de tensar-la i posar-la en un recipient prou gran. Al cap de 30 minuts, plegar la massa per la meitat. Aquesta operació s'ha de repetir 2 vegades més. 

Tapar el recipient amb tapa (o amb un drap) i deixar reposar a la nevera entre 12 hores. 

L'endemà, treure la massa de la nevera, deixar reposar en el mateix recipient 1 hora aprox. 

Abocar la massa al pedrís, aixafar per treure l'aire de fermentació. Dividir la massa en dos i donar forma als pans, procurar que queden ben tensats. 

Posar els pans enfarinats a reposar damunt d'un drap o en un recipient. Sobretot, que estigue ben enfarinat, per mirar que no s'enganxe la massa. Ha de reposar un parell d'hores, però dependrà de la temperatura ambient, a més calor, menys repòs. 

Quan falte uns 20/25 minuts perquè els pans estiguen a punt d'enfornar, escalfar el forn a 220º. S'ha de posar un recipient amb aigua per donar humitat, també es pot posar una safata al forn i al moment de posar el pa, introduir uns glaçons de gel, així es farà vapor. 

Fer un tall horitzonal als pans amb una fulla o un ganivet ben esmolat, per tal de facilitar la cocció. 

Posar els pans al forn, si es disposa d'una pedra d'enfornar, molt millor, si no, posar-los directament damunt de la safata de forn. 

Coure a temperatura alta durant els primers 25 minuts, després baixar a 190º i deixar coure fins que el pa estigue cuit, aproximadament una hora i quart, però dependrà del forn. 

Passat el temps de cocció, apagar el forn. A mi m'agrada deixar el pa uns 10/15 minuts amb el forn apagat. 

Treure els pans i deixar-los refredar damunt d'una reixeta.






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada