Aquesta és la recepta del pa que fem cada setmana a casa, normalment faig la massa el divendres al vespre i la deixo fermentar durant tota la nit a la nevera. Dissabte al matí en faig la cocció. Quan arriba l'estiu, deixo de fer pa, primer perquè fa massa calor i només fa falta el forn per posar més temperatura i segona, perquè a l'estiu li dedico més temps a fer conserves amb les fruites i hortalisses que ens dona l'hort.
Ingredients
- 275 grs de massa mare
- 550 grs de farina panificable
- 425 grs de farina integral
- 640 ml d’aigua mineral
- 5 grs de llevat fresc
- 18 grs de sal
- 4 cullerades grosses de llavors *
*pipes de girasol i de carabassa, llí marró i daurat, sèsam, llavors de ruella.
Elaboració
Barrejar les farines i incorporar la resta d'ingredients, menys les llavors. Pastar la massa, millor en una pastadora elèctrica, per últim afegir les llavors. S'han de fer dos o tres pastats de 5 minuts, deixant 10 minuts de repòs entre cadascun.
Fer una bola amb la massa, mirant de tensar-la i posar-la en un recipient prou gran. Al cap de 30 minuts, plegar la massa per la meitat. Aquesta operació s'ha de repetir 2 vegades més.
Tapar el recipient amb tapa (o amb un drap) i deixar reposar a la nevera entre 12 hores.
L'endemà, treure la massa de la nevera, deixar reposar en el mateix recipient 1 hora aprox.
Abocar la massa al pedrís, aixafar per treure l'aire de fermentació. Dividir la massa en dos i donar forma als pans, procurar que queden ben tensats.
Posar els pans enfarinats a reposar damunt d'un drap o en un recipient. Sobretot, que estigue ben enfarinat, per mirar que no s'enganxe la massa.
Ha de reposar un parell d'hores, però dependrà de la temperatura ambient, a més calor, menys repòs.
Quan falte uns 20/25 minuts perquè els pans estiguen a punt d'enfornar, escalfar el forn a 220º. S'ha de posar un recipient amb aigua per donar humitat, també es pot posar una safata al forn i al moment de posar el pa, introduir uns glaçons de gel, així es farà vapor.
Fer un tall horitzonal als pans amb una fulla o un ganivet ben esmolat, per tal de facilitar la cocció.
Posar els pans al forn, si es disposa d'una pedra d'enfornar, molt millor, si no, posar-los directament damunt de la safata de forn.
Coure a temperatura alta durant els primers 25 minuts, després baixar a 190º i deixar coure fins que el pa estigue cuit, aproximadament una hora i quart, però dependrà del forn.
Passat el temps de cocció, apagar el forn. A mi m'agrada deixar el pa uns 10/15 minuts amb el forn apagat.
Treure els pans i deixar-los refredar damunt d'una reixeta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada