11 de març 2013

Mones de Pasqua, les nostres



En pocs dies celebrarem la Pasqua i des de fa molts anys a casa nostra no hi falten les mones, les nostres, les de sempre, perquè som especialment fidels a aquesta tradició.

Malgrat que les espectaculars mones de xocolata omplen els obradors i aparadors de pastisseries, forns de pa i fins i tot ja han arribat a la majoria de supermercats, a les Terres de l’Ebre sortosament s’ha mantingut la tradició d’elaborar les mones com es feia antigament, una massa feta amb farina, oli, ous, sucre i llet, aromatitzada amb matafaluga i saliàndria (celiandre) i de guarniment ous durs i anissets de colors.

Encara són moltes les cases on es pasta la massa i es deixa reposar tota la nit dintre d’un ribell, tapada amb una manta per donar-li escalfor, “la manta de les mones”, que normalment només s’utilitza per a aquesta ocasió.

De matinada es comença a trafegar per la cuina, farcint mones i farinoses, preparant els micos, reganyats i bollos (panets) que s’aniran coent al forn durant les primeres hores del matí.
Hi ha poblacions on encara queda el costum de portar les mones a coure al forn del poble o algunes famílies que guarden com un tresor en una sala o una caseta al tros una cuina econòmica, on les mones agafen un gust i un daurat especial.

Hi ha moltes receptes de mones, poden variar les quantitats d’oli o de llet, o de sucre, però totes comparteixen els mateixos ingredients. S’utilitza llevadura premsada, que en algunes receptes trobareu que anomenen “pastilla” i en altres també utilitzen una quantitat de massa mare (llevat) que s’encarrega al forn de pa.

Normalment les mones solen ser farcides, encara que també se’n fan sense farcir. El cabell d’àngel és l’ingredient més utilitzat (i el més tradicional) com a farciment, també el massapà, el brossat (mató), la xocolata i més darrerament la crema pastissera. Depenent de la mida de la mona, es posa un, dos o més ous bullits que es subjecten a la massa amb una tira en forma de creu. Això, i els anissets de colors, en són el guarniment clàssic. També n'hi ha que posen ametlles o nous o algun troç de fruita confitada.

Les farinoses tenen forma allargada i solen estar farcides. En canvi, els reganyats i bollos es fan només amb la pasta i són ideals per “sucar” a la llet de l’esmorzar, ja que aquesta massa tendeix a ressecar-se amb facilitat. A la Sénia, a la mona l'anomenen "manjoia".

Molts cops, en la preparació hi participen diferents membres de la família o s’ajunten amics per fer una bona “pastada” d’on en surt una bona quantitat de mones que després es reparteixen. I, de totes les mones, cal preparar-ne una de molt especial, la que s’ha de regalar al fillol o a la fillola. 

El dies destinats a menjar-la (encara que habitualment és impossible no tastar-ne alguna abans) és el diumenge i el dilluns de Pasqua i a poder ser, al camp, amb la família i amb els amics. I molts haureu sentit parlar de la tradició de trencar l'ou al cap d'algun incaut, fet que s'acompanya amb l'avís "aquí em pica, aquí em cou, aquí et trenco l'ou".

Molts dels que em coneixen saben que al voltant de Pasqua sempre faig aquesta afirmació: «enguany faré poques mones, no en calen tantes» i ho dic conscient que no serà així, perquè quan et poses a fer mones, enganxa. Que si una per als pares, un altra per als sogres, tota la colla de nebots, germans, tiets i cosins, amics i algun que altre compromís, al final acabes fent dos o tres "pastades", això sí, en dies diferents. I si en sobra alguna (que en sobra) fan cap al congelador, perquè sempre hi ha algun nebot que se n'alegra el dia que en treus una de xocolata per berenar. 

Us animo a que feu mones, i si potser de les que fem a les Terres de l'Ebre, perquè entre tots ajudem a mantenir aquesta tradició tan nostra!

Ingredients:

Per a la pasta:
  • 1 litre d'oli d'oliva (suau).
  • 500 grs de sucre.
  • 10 ous grans.
  • 100 grs de llevadura premsada.
  • 250 ml d'aigua infusionada amb matafaluga o saliàndria.
  • 250 ml de llet infusionada amb matafaluga o saliàndria.
  • 1 pell de llima i 1 de taronja ratllades.
  • 1 polsim de sal.
  • Farina de força (la que entre, uns 2’5 quilos aprox.) A mi m'agrada rebaixar una mica la força de la farina afegint-ne una mica de normal. Per exemple, per quilo de força en poso 1/4 de farina normal.
Per al farcit:
  • Confitura de cabell d'àngel
  • Brossat
  • Crema pastissera
  • Xocolata
  • Massapà
Per decorar:
  • Ous durs
  • Ou batut per pintar
  • Anissets de colors
  • Fruits secs
  • Fruita confitada
  • Fideus de xocolata

Elaboració:

En un bol, desfem el llevat amb una mica de llet, afegim una cullerada o dos de farina, fins aconseguir una textura de farinetes. Tapem amb paper film i reservem durant uns 20 minuts.

En un recipient gran batem els ous amb el sucre. Afegim l'oli a poc a poc i barregem bé. Incorporem la pell de llima i de taronja ratllada. Seguidament posem el llevat, la infusió de matafaluga i la llet. 
Barregem un polsim de sal amb la farina i anem incorporant la farina a poc a poc a la barreja. Treballem fins que la massa comence a agafar consistència. Quan comença a tindre una mica de cos, l'aboquem damunt del pedrís i acabem d'afegir la farina necessària per a que quede una massa consistent. La massa no ha de quedar dura.  

Pastem fins aconseguir una massa fina, que no s'apegue a les mans. Fem una bola amb la pasta i la guardem en un recipient prou gran perquè tingue lloc per créixer a l'hora de fermentar. La deixarem reposar en un lloc sense corrent d'aire i si pot ser en un ambient càlid, (ideal entre 23 i 25º de temperatura) fins a que doble de volum. Calculeu unes 6 hores de fermentació, però aquest temps no és exacte, dependrà de la temperatura ambient, per això cal anar revisant la massa perquè no es passe de fermentació. 

Per a fer una mona, agafarem una porció de pasta que estirarem amb l'ajut d'un corró, fent una tira llarga d'uns 14 cm d'ample (això depen del grossa que la vulguem fer). Repartirem el farcit en forma de caneló i després plegarem la tira de massa. Agafarem per les puntes i li donarem forma ovalada, introduint una de les puntes dintre l'altra, per a que quedi ben tancada. Colocarem l'ou dur al damunt i subjectarem amb dostires de pasta posades en forma de creu. Pintarem amb ou batut i decorarem amb anissets de colors.
Deixarem reposar la mona uns 15/20 min. abans de posar-la al forn per a que torne a llevar una mica. Passat el temps de repòs, courem la mona durant uns 25/30 minuts a una temperatura d'uns 170º  depenent del gruix de la pasta i del forn de cada casa.

També podem fer micos, panets, farinoses i reganyats. Si voleu congelar alguna de les mones, millor no guarnir-la amb l’ou dur.

Perquè tingueu una idea, amb la mida d'un litre d'oli surten 12 farinoses grans, d'uns 30 cm de llarg.


Preferment

Si teniu temps, també podeu fer un preferment, que actuarà com una massa mare i  ajudarà a millorar el resultat final. En un bol, barregeu aigua, farina de força i una mica de llevadura fresca. Ho treballeu una mica fins aconseguir una bola de massa tova. Deixeu-la en un bol tapada amb paper film i deixeu reposar a la nevera entre 10 i 12 hores.

Quan tingueu els ous, el sucre i els líquids barrejats, afegiu el preferment i seguidament la farina i continueu amb el procès habitual.











35 comentaris:

  1. És que a les terres de l'Ebre sabeu el que és bo, Núria. Jo estic amb tu, aquestes mones m'agraden molt més que els farfagosos pastissos de mona, amb crema i demés. Però vaja, contra gustos colors! I les vostres mones, de colors no en falten!! Bona mona. Petons

    ResponElimina
  2. Fantàstic aquest assortiment de mones!!! N'hi ha per tots els gustos!!! Quina Pasqua més dolça i saborosa!!!

    ResponElimina
  3. Hola!! Jo soc de l'Ametlla de Mar i també les fem i ma iaia era d'Amposta. Que bé perque la pasta de "Les farinoses" és única i la millor. A mi m'encanta sobretot farcida de cabella d'àngel!

    ResponElimina
  4. HOLA! a casa nostra ,tambe es una tradicio desde fa molts anys ,la meva mare es la que en 80 anys ,es la que mos anima tots els anys a la meva cunyada ,a mi i als meus nebots a fer-les ,perque sempre diem el mateix "l'any que be en farem menos"pero en sembla que aumentem ,jaja,ens pasem el dia fen-les i despres les portem al forn a enfornar,i per la tarde fem els pastisets ,o sigue es un dia redó i cansat ,pero val la pena tots els anys ,la recompensa de despres ,lo bones que estan,m'agrada molt com cuines et segueixo sempre ,andevant ,jo tambe tinc passio pel fogons ,soc cuinera i sempre buscó idees noves

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Vicki, és la gent com natros, a qui ens agraden els fogons, qui hem de conservar les tradicions i transmete-les a les noves generacions per a que no es perdin mai. Gràcies per seguir el bloc. Una abraçada!

      Elimina
  5. Felicitats pel blog! Està molt ben explicat i és molt visual. Amb la vostra ajuda aquest any per fi m'atreveixo a fer les mones.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Anna, aquesta és la finalitat del blog, que us animeu a continuar les nostres tradicions culinàries, en aquest cas amb les mones de Pasqua. Que vagi bé! Ah, i l'any vinent, a fer-ne altre cop!

      Elimina
  6. Hola m'agradaria saber amb aquestes mesures quantes mones surten més o menys. Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, ui, ara si que m'agafes. Dependrà de la mida de les mones, de si fas tot mones o fas alguna farinosa o panet, però si no recordo malament 7 o 8 mones de mida mitjana segur que surten. Si mires les fotos que hi ha en aquesta entrada, la que hi surt 5 mones, 4 farinoses i 2 panets, és el que me va sortir amb la mida indicada. Fa anys solia doblar les mides en una pastada (2 litros d'oli), però la veritat és que costa molt de treballar la massa i et fas malbé els braços. Com a recomanació: si amb la mida indicada veus que tens poques mones perquè sou molta colla, fes una altra pastada, treballaràs millor la massa i les mones te quedaran més tobes. Ja me comptaràs!

      Elimina
  7. Bona nit. La pregunta k em faig és que passa si la preparem per la nit i en condicions òptimes tal i com ens ho expliques puja i tardem unes hores més tard a fer les mones. La gent diu k es lleva a les quatre del matí perquè la massa ja ha pujat!!!!

    ResponElimina
  8. Si la deixes massa temps te quedarà com a passada, no la podràs treballar bé, per tal de farcir-la. Si la tapes bé i li dones escalfor, necessita entre 7 i 8 hores. Salut!

    ResponElimina
  9. Es una massa perfecta!!!! Moltes gràcies desde Tarragona.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me n'alegro que hagis provat de fer aquesta recepta, Matilde. És una massa d'aquelles que queden ben gustoses i que li va bé qualsevol farcit que li posis. L'any que ve, més mones. Salut!

      Elimina
  10. la provarem de fer a vore si me recorda a la de ma tia Rosita. Gràcies!

    ResponElimina
  11. La provarem de fer, a vore si em recorda a la de ma tia Rosita, vaig perdre la recepta. Era la massa del pan durmiendo crec. Gràcies!

    ResponElimina
  12. A la meva filla i a mi ens ha encanta't aquesta recepta.Em get unes mones xulissimes i bonissimes. Felicitats per la recepta i l' enllaç.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, me n'alegro que us hagin sortit unes mones estupendes!!

      Elimina
  13. Ens han quedat fantastiques!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me n'alegro que hagueu fet mones i encara més que us ahgin quedat fantàstiques!

      Elimina
  14. Holaaaa!!!pero estes quantitats per a quantes mones son?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, ho sento, però no havia vist el missatge. Suposo que a hores d'ara ja sabràs la quantitat de mones que surten amb la mida d'un litre d'oli. Va en funció de la mida, però 7/8 mones ben complides, segur que surten. Salut!

      Elimina
  15. Avui hem fet les teves mones.
    Están bonisimes.
    Gracies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me n'alegro molt. Bona Pasqua, encara que sigue de confinament!

      Elimina
  16. Sempre he fet mones peto enguany probare la teva recepta.Amb 1/4 de llevat, he de baixar la quantitat de llevadura prenssada?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, disculpa perquè potser ara ja no te serveix la resposta, però aquests dies de Pasqua he desconnectat de l'ordinador. Sí, si afegeixes llevat o creixent, hauràs de rebaixar la llevadura de forner o premsada. Crec que amb 60 grs enlloc de 100 grs estaria bé. Espero que hagis tingut bona Pasqua i bones mones.

      Elimina
  17. Moltes gràcies per aquesta recepta espectacular, queden molt bones !!!

    ResponElimina
  18. Ja fa uns anys que la faig amb els xiquets i xiquetes del espai de joc, fins i tot les famílies ens han felicitat de lo bones que están!! Enguany ho tornem a provar, a veure que tal anirà. Moltes gràcies per compartir la recepta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a vatros per continuar amb la tradició de la mona i sobretot, compartir-la amb els xiquets i xiquetes.

      Elimina
  19. Hola Núria,fa anys que faig les mones i ara tinc un dubte,jo no poso llet, més O menys tot és igual però jo només poso aigua.J me diràs si ja dos maneres de fer-les.Te felicito per les receptes tant ben explicades.Salutacions

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, de la quantitat de líquid, jo poso la meitat aigua i la meitat llet. Pots fer-ho com vulgues, de fet, hi ha diferents receptes de les mones tradicionals, totes iguals amb petites diferències, com ara això de la llet. Hi ha qui diu que la llet fa la pasta dura, a mi no m'hi queden, però això ja són gustos de cadascú.
      Fa anys, vaig participar en una xerrada sobre mones de pasqua preparant-les davant del públic assistent. Per a l'acte es va editar un llibret amb receptes de mones de cadascun dels pobles de la comarca del Montsià (la recerca de receptes la va fer el sr. Màrius López d'Amposta). El curiós és que totes les receptes són similars, però cap d'igual. A veure si tinc temps i publico el llibret. Gràcies per seguir el blog. I bona Pasqua!

      Elimina
  20. Hola , quina quantitat de massa fiques per una mona de dos ous ?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres, pos no ho he pesat mai, la veritat. Depèn de si vols fer la mona més grossa o més petita, més gruixuda o més prima. Però una mona de dos ous de bona mida, jo crec que entre 450/500 grams de massa, però potser que ho proves fent-ne una.

      Elimina
  21. Hola! Es normal que la massa hem quedi amb tipus forats? No se si m'explico...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, suposo que la resposta arriba una mica tard 😔. No se exactament com són aquests forats que comentes, però possiblement la massa estava passada de fermentació. El temps de repòs pot variar molt en funció de la temperatura, per això cal "vigilar" la massa.

      Elimina