24 d’oct. 2012

Estofat de vedella


Un clàssic de la nostra cuina: l'estofat de vedella. Aquesta recepta utilitza les parts més econòmiques de la vedella i aconsegueix transformar-les en una carn tendra, melosa,   acompanyada de verdures i perfecte per preparar d'un dia per l'altra.

En aquesta ocasió no he afegit xocolata a la salsa, que ens servirà per donar-li color i sabor. 


Ingredients:

500 grs de carn de vedella per estofar (tallada a tacos)
2/3 cebes mitjanes
2/3 carlotes
4 dents d'all
1 copeta de vi ranci (si no en teniu podeu utilitzar vi blanc o conyac)
1 fulla de llorer
1 branqueta de farigola*
4 patates mitjanes
Opcional: bolets o xampinyons  (poden ser frescos o en llauna) i pèsols.
Sal, pebre negre i oli

*Podeu substituir el llorer i la farigola per un ramet d'herbes, romaní o el que més us agradi.


Elaboració:

Poseu la carn en un plat gran i saleu i enpebreu. Espolseu-la amb una mica de farina i fregiu-la en una cassola amb oli d'oliva.
Un cop la carn hagi agafat color, afegiu les verdures tallades a trossos (la ceba, la carlota i els alls). Afegiu les herbes aromàtiques. Deixeu enrossir tot junt i afegiu el vi ranci.
Deixeu evaporar l'alcohol i cobriu d'aigua. Quan comenci a bullir, tapeu la cassola i deixeu coure a foc moderat fins que la carn estigui toba.
Vigileu la cocció per comprovar si cal afegir una mica més d'aigua. 
Afegireu les patates esverlades quan comproveu que a la vedella li falten uns 20 minuts per acabar de coure. Si utilitzeu bolets i/o pèsols de llauna, afegiu-los a l'últim moment. Només cal que estiguin al foc uns pocs minuts perquè s'integren a l'estofat.
Aquest plat millora si es deixa reposar d'un dia per a l'altre. Si ho acompanyeu d'una amanida d'enciam o de tomàquets i una mica de fruita de postres, tindreu un menú molt complert.

*Si teniu poc temps, podeu coure la carn en una cassola ràpida (tipus exprés). Llavors heu de tenir en compte d'afegir menys aigua a l'estofat, sinó us quedarà la salsa massa líquida.























3 comentaris:

  1. Respostes
    1. I amb els temps que corren, si parlem de plat econòmic encara és més interessant. Gràcies per seguir les receptes del bloc.

      Elimina