21 d’oct. 2012

Pastís de patata i carn picada de vedella dels Ports















Avui m’he aixecat amb la idea de preparar unes albergínies farcides de carn picada, però les albergínies que tenia de l’hort eren rodones i per fer-les farcides prefereixo les allargades.

Per això m’he decidit canviar el menú sense deixar d’utilitzar els mateixos ingredients, amb la incorporació de la patata.

He fet aquest pastís amb carn picada de vedella dels Ports perquè era la que tenia a casa però habitualment m’agrada barrejar picolat de porc i vedella, a parts iguals, perquè el porc li dona melositat.

És un plat molt senzill de preparar, és com preparar una salsa amb tomàquet i picolat per a macarrons i posar-la entremig de dues capes de puré de patates. 


Ingredients per a 4 persones

Per al farcit de carn:
  • 2 cebes petites
  • 1 albergínia gran
  • 400 grs de picolat (barreja de porc i vedella)
  • 3 talls de cansalada viada
  • ½ gotet de vi blanc
  • 1 gotet de tomàquet triturat
  • Orenga, sal i oli

Per al puré:
  • 5 patates mitjanes
  • Pebre negre
  • Nou moscada
  • Un xorret de llet
  • Oli i sal 

Per decorar:
  • 1 pot de camagrocs (o el bolet que us agradi)
  • All i  julivert

Trinxeu la ceba i poseu-la a enrossir a una paella amb una mica d’oli. Talleu a trossets petits l’albergínia i l’afegiu a la paella. Feu el mateix amb la cansalada.

Salpebreu la carn i afegiu-li un bon grapat d’orenga. Poseu-la a enrossir en una altra paella (es pot incorporar directament a la ceba i albergínia però com normalment la carn solta una mica d’aigua, prefereixo fer-la en una paella a part i incorporar-la després).

Quan la carn estigui enrossida, passeu-la (escorreu si hi ha massa oli) a la paella amb la ceba i l’albergínia, doneu-li unes voltes i afegiu el vi. Deixeu evaporar i incorporeu el tomàquet triturat. Deixeu coure a foc lent fins que la carn estigui ben cuita. Reserveu la carn amb les verdures en un escorredor, per tal d'eliminar l'excés d'oli*.

*M'agrada molt l'oli d'oliva, de fet el meu plat preferit és una llesca de pa sucada amb tomàquet, sal i un generós raig d'oli que s'escorre pels voltants del pa i va caient al plat. Quina delícia guardar l'últim mosset de pa i sucar-lo en aquesta basseta d'oli!
Tot i això, tinc molta cura en cuinar amb l'oli estrictament necessari.

Mentrestant, netegeu les patates i poseu-les a bullir senceres i amb pell. Si ho feu amb una cassola ràpida en pocs minuts les tindreu a punt.

Deixeu refredar una mica per no cremar-vos els dits, peleu-les i feu-ne un puré.
Condimenteu el puré amb sal, pebre negre i nou moscada. Afegiu un bon raig d'oli d'oliva i una xorret de llet per tal d'amorosir el puré i que no quedi tan dens.

Fregiu uns bolets o xampinyons amb una mica d'all i julivert.

Agafeu un motlle* i poseu una capa de patata seguit d'una capa de la carn amb les verdures i acabeu amb una altra capa de puré.

Desmotlleu i coroneu amb els bolets i un raig d'oli d'oliva. Acompanyeu d'una amanida, en aquest cas ho hem fet amb rúcula i ravanetes.

Si no teniu un motlle com l'utilitzat en aquesta recepta, podeu utilitzar un got o un bol petit, això sí, que sigui transparent sinó perdrà tota la gràcia!  






















1 comentari:

  1. Quina bona pinta Núria, haure de passar més sovint pel teu blog, amb els companys de pis últimament també estem cuinant força bé. T'agafaré alguna de les teves idees.

    Per cert, el meu plat preferit és el mateix que el teu, però afegint un bon embotit i/o una bona truita de patates.


    ResponElimina