21 d’oct. 2012

Menjar blanc




Al Llibre d’Aparellar de Menjar (receptari català del segle XIV)  ja hi apareix una recepta de menjar blanc, un plat de cullera elaborat amb pit de gallina, llet d’ametlles,  farina d’arròs i sucre.


Deconec si el menjar blanc que preparem al Delta de l’Ebre és hereu d’aquesta recepta tan antiga però el que sí que és segur és que conserva com a ingredient la farina d’arròs i la llet.

Ingredients:
  • 1 litre de llet
  • 100 grs de sucre
  • 120 grs de farina d’arròs
  • 1 pell de llimona
  • 1 branca de canyella
Poseu en un casso la llet, el sucre, la pell de llimona i la canyella i ho poseu al foc. Afegiu poc a poc la farina d’arròs sense deixar de remenar per evitar que es facin grumolls. Aneu remenant i quan la llet comenci a bullir ho manteniu a foc lent durant 5 minuts més sense deixar de remenar.

Repartiu en recipients i deixeu refredar a la nevera. Al moment de servir, espolseu amb una mica de canyella en pols.

Podeu utilitzar melmelada per preparar aquest postre, li va molt bé la de figues i podeu anar fent proves amb les melmelades que més us agradin. 










4 comentaris:

  1. Molt bona idea de postres, l'haurem de tastar i fer!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. El menjar blanc, que és similar a l'arròs amb llet, han estat les postres de pobre a la zona del Delta de l'Ebre, perquè és molt econòmic. També és un plat recurrent quan es té mal de panxa.
      La consistència del menjar blanc ha de ser espessa, de fet, la recepta original són 150 grs de farina d'arròs per litre de llet i se serveix amb una terrina de fang, com la crema catalana.
      La veritat és que combinat amb melmelada de figues queda un postre molt bò. Però jo li poso menys farina d'arròs, entre 100 i 120 grs, per donar-li una textura més cremosa i lleugera, com unes natilles.
      En el moment de servir se li tira una mica de canyella en pols al damunt.
      Espero que proveu de fer-ne i us agradi.

      Elimina
    2. A ca nostra, ma mare fa mejar blanc tots els nadals, i abans ja ho feia la seva pradina. Aquest any ho probarem amb melmelada, és una molt bona idea!

      Elimina
  2. A Alzira, a la Ribera del Xuquer, també es prepara encara que molta gent ja no la coneix. Supose que és una recepta comuna a les zones arrosseres. A ma casa i diem "sopà". Bon profit!

    ResponElimina