La setmana passada vam tornar a fer ensaïmades (sense farcir) i ens vam quedar amb les ganes de fer-ne més. Dissabte la tarda vam preparar la massa i diumenge al matí vam poder esmorzar un tros d'ensaïmada de sobrassada acabada de sortir del forn. Sí, tot plegat un procés una mica laboriós, però val la pena.
Nota: les mides de la recepta les vaig treure d'un vídeo que vaig veure d'un senyor molt templat que es diu El forner d'Alella, així com del web ensaimada.es
Ingredients:
Nota: les mides de la recepta les vaig treure d'un vídeo que vaig veure d'un senyor molt templat que es diu El forner d'Alella, així com del web ensaimada.es
Ingredients:
Massa mare:
- 50 ml d’aigua tèbia
- 10 grs de llevadura de forner
- 90 grs de farina de força
Massa:
- 2 ous
- 240 grs de sucre
- Massa mare
- 300 ml d’aigua tèbia
- 10 grs de sal
- 800 grs de farina de força
- 60 grs de llevadura de forner (a l’estiu i amb un clima humit, amb la meitat n’hi haurà prou)
- Sagí
- Sobrassada
Elaboració:
En un bol prepareu la massa mare barrejant tots els ingredients. Tapeu amb film transparent i deixeu reposar 20 minuts.
Bateu els ous en un bol, afegiu el sucre i quan sigui ben batut, afegiu la massa mare. Barregeu bé i afegiu l’aigua tèbia. Mescleu la sal amb la farina i ho aneu incorporant al bol, passant la farina pel sedàs, per evitar grumolls.
Si ho heu de pastar a mà, necessitareu uns bons braços, per això és aconsellable fer-ho amb una amassadora elèctrica. Amasseu la barreja durant 10 minuts. Incorporeu a la massa la llevadura esmicolada. Continueu amassant durant 15 o 20 minuts més.
Un bon amassat és una de les claus d’una bona ensaïmada.
Feu una bola amb la massa i la deixeu reposar, tapada amb film transparent (untat amb una mica d’oli per a que no s’enganxi), durant 30 minuts.
Feu porcions com tantes ensaïmades vulgueu fer. Amb la mida d’aquesta recepta en podeu fer 6 de 250 grs de massa cadascuna. Feu boles amb les porcions i deixeu-les reposar durant 1 hora, tapades amb film transparent en un lloc sense corrents d’aire.
Unteu el taulell amb una mica d’oli o sagí, així com les mans i el corró per a que no s’enganxi la massa. Agafeu una de les porcions i estireu la massa, deixant-la de mig centímetre de gruix. Repartiu el sagí pel damunt, ben untat.
Aneu estirant la pasta poc a poc. Aquí sabreu si l’amassat és correcte, ja que la massa ha de ser elàstica i heu d’estirar fins que quasi sigui transparent. Li heu de donar forma de rectangle.
Talleu una tira de massa d’un dit d’ample i la poseu al damunt del punt on heu de comenaçr a enrotllar. Això farà que a l’hora d’enrotllar tingueu més base.
Poseu al damunt la sobrassa (o el farcit que vulgueu).
Enrotlleu procurant que no agafi aire. Doneu forma de cargol, tapeu amb film transparent i deixeu reposar 30 minuts en una llauna.
Agafeu l’ensaïmada i la desenrotlleu i aneu estirant la tira per fer-la més llarga, donant uns copets. Doneu-li la forma definitiva. Si una de les puntes us ha quedat més gruixuda, aquesta poseu-la a la part interior.
Utilitzeu una llauna per a cada ensaïmada, si les feu de la mida de 250 grs de massa i en poseu dos per llauna, quan llevin, s’enganxaran. Sí que podeu posar-ne dos durant el primer repòs de 30 minuts, ja que en aquest període de temps creixen molt poc i no hi ha perill que s’enganxin.
Tapeu amb film transparent (sobretot que el film estigui ben untat d’oli, perquè sinó, al treure’l quan l’ensaïmada hagi llevat, si s’enganxa, es pot desinflar).
Deixeu reposar entre 10 i 12 hores en un lloc sense corrents d’aire. Podeu utilitzar l’interior del forn, encara que si feu tota la mida d’aquesta recepta, no us cabran.
Passat el temps de repòs, escalfeu el forn a 180º, retireu amb compte el paper film i coeu les ensaïmades per espai de 10/15 minuts, quan veieu que estan daurades.
Retireu de la llauna i deixeu refredar damunt d’una reixeta.
Abans de servir, espolseu amb sucre llustre.
Caram, que bona, Núria! I quina paciència! A mi sempre m'ha fet por fer ensaïmades però veiuent el teu pas a pas me'n venen moltes ganes!! Petons
ResponEliminaLes ensaïmades no tenen cap complicació Marina, només que necessiten el seu temps. Jo faig la massa el dissabte la tarda i les poso a coure a primera hora de diumenge, per això no en faig tan sovint com voldria, per la falta de temps. Aquest cap de setmana passat vaig fer una mida i mitja de la recepta i me'n van sortir 10 de mida mitjana, llavors sí que necessites més temps abans no les tens totes farcides i enrotllades, però si en fas menys quantitat, tot i que igualment has d'estar pendent dels diferents llevats, entre mig pots fer altres coses. Si t'animes a fer-les, ja m'ho explicaràs. Una abraçada!
EliminaQuina cosa més bona!
ResponEliminaOstres que bones!! sembla que siguin de Mallorca, un dia igual provo de fer-ne, i si no em surten vinc aquí a Amposta que jo soc Aldeà i em fas un curs, Una abraçada.
ResponEliminaSegur que te'n surtes, Francesc. No tenen cap dificultat, les ensaïmades són fàcils de fer, la única cosa és que necessiten temps per preparar-les. Jo també en vaig fer farcides de cabell d'àngel, ho dic per si t'animes a fer-ne. Ja m'explicaràs com t'han sortit. Una abraçada.
Elimina