21 de febr. 2014

Rallats


Avui us expliquem com preparem a casa els rallats; així és com anomenem al Delta de l'Ebre a aquest mol·lusc que també es coneix com a ou rallat o escopinya verrucosa i que es pot trobar a tot el litoral. En castellà se l'anomena corruco, langostillo o conuco. 

De petits, quan anàvem a la platja, quasi sempre a la barra del Trabucador, passàvem bones estones gratant la sorra dins de l'aigua per agafar catxels i rallats. Llavors n'hi havia molts i també estava permés fer-ho, o si més no, feien la vista grossa. Qui més qui menys recorda baixar a la platja i fer-se per dinar el ranxet de catxels, rallats, canyuts o tallarines. 

Ara, per menjar-ne i si no tens llicència de mariscador, no tens més remei que recórrer a les peixateries, a no ser que vulguis arriscar-te a una bona multa. 

Hem cuinat els rallats de la mateixa manera que sempre s'han preparat a casa els catxels. El rallat no és tan apreciat com el catxel, que és més gustós i de paladar més fi, per això el seu preu és molt assequible.

Ingredients:
  • Rallats
  • 3 o 4 grans d'all
  • 1 tros de pesteta (bitxo)
  • 1 cullerada de farina
  • Oli


Elaboració:
Poseu els rallats amb aigua i sal i deixeu-los un bona estona, un parell o tres d'hores, per tal que eliminen l'arena, ja que heu de tenir en compte que viuen ensorrats. 
Poseu una cassola al foc amb una mica d'oli i afegiu els alls amb la pell i el tros de pesteta. Afegiu la farina i doneu un parell de voltes. Tot seguit, incorporeu els rallats i tapeu la cassola. 
Deixeu coure uns minuts fins que amb el vapor obrin la closca.

A mi m'agrada afegir un xorret de vinagre al moment de servir-los, però això ja és al gust de cadascú.


3 comentaris: