7 de febr. 2013

La fogasseta del Dijous Jarder


Als pobles d'Aldover i Xerta (un a tocar de l'altre) hi ha la tradició que el Dijous Jarder (o Dijous Gras) els forns de pa elaboren per a aquest dia les fogassetes, uns panets de forma rodona amb uns talls quadrats al damunt que fan de decoració.  

Les fogassetes, que únicament s'elaboren tal dia com avui, es farceixen amb una truita de amb llonganissa, carxofa i alls tendres, de la mateixa mida que els panets. Seguint el costum que es manté en molts pobles de les les Terres de l'Ebre, se surt al camp o a la muntanya (enjardar) a menjar-se la fogasseta. A Amposta, no hi ha tradició de fogasseta, però el Dijous Jarder també se surt d'excursió a menjar-se l'entrepà de truita amb llonganissa.

Nosaltres, per motius laborals, no tenim la possibilitat d'anar a enjardar al camp, però des de que som casats i, tenint en compte que Jesús és fill d'Aldover, sempre hem mantingut el costum d'encomanar un parell de fogassetes i preparar unes truites amb llonganissa i carxofa i menjar-nos-les per sopar.

L'elaboració és ben senzilla:

Fregiu la llonganissa i reserveu. En el mateix oli, fregiu les carxofes amb els alls tendres. Bateu els ous i incorporeu les carxofes. Aboqueu a una paella amb una mica d'oli i poseu la llonganissa. Acabeu de fer la truita.
Obriu la fogasseta per la meitat, fregeu el pa amb tomàquet i poseu la truita al damunt. 

Bon Dijous Jarder!







7 comentaris:

  1. Això de la fogasseta ho vaig descobrir un dia per la tele, al programa cuines de tv3, on una senyora explicava una recepta amb aquest pa, i també parlava de les fantàstiques taronjes de xerta. Avui és el segon cop que la veig i, Núria, me'n fas venir moltes ganes!!! Bon carnaval!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marina, els pobles d'Aldover i Xerta, tots dos a la riba del riu Ebre, estan a 4 quilòmetes de distància un de l'altre i comparteixen, entre altres coses, aquesta tradició. El meu home, com si fos un ritus sagrat, uns dies abans del Dijous Jarder passa pel forn de pa seu poble a encomanar les fogassetes, on n'elaboren de dues mides, la gran i la petita (com pots veure a les fotos). Enguany, a Aldover, han fet una mida encara més petita, per als més menuts de casa.
      Nosaltres residim al meu poble, Amposta, però des de que som casats, i ja en fa vint, hem mantingut el costum tots els Dijous Jarders de menjar-nos per sopar la fogasseta i esperem poder ajudar durant molts anys a mantenir aquesta tradició ben viva.
      Igualment, bon carnaval!!

      Elimina
  2. Quina cosa més deliciosa!!! Això s'ha de publicitar abans, que me n'hagués anat jo dijous cap allà a baix a menjar-me'n una!!

    Per l'any que ve m'ho apunto i me n'hi vaig, segur, segur, segur! xDDD

    ResponElimina
  3. Boníssima, jo ja fa temps que no en menjo per lo de la "DIETA", però em sembla que enguany faré una excepció. Soc doverenca i pel que he pogut entendre quinta del teu home. Soc Tere de "Ralla". Et felicito per aquest blog tant interessant. Em sembla que hi ha una recepta típica del nostre poble que encara no tens, és la "COCA EN SAL", pregunta-ho a la teva sogra. Felicitats i endevant!!!

    ResponElimina
  4. Boníssima, sempre anavem a les planes a fer la fogasseta, quins records. Soc d'Aldover i pel que he pogut entendre quinta del teu home. Et felicito per aquest blog tant interessant. Hi ha una recepta que encara no tens i que és típica del poble la "COCA EN SAL". Pregunta-ho a la teva sogra. Salutacións a Jesús de part de Tere de "Ralla". Felicitats i endevant!

    ResponElimina
  5. Gràcies, Núria!
    I la recepta de la fogasseta, pels que no en podem comprar a la fleca?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Laura, segurament no trobaràs fogassetes perquè només es fan als forns d'Aldover i Xerta, però ho pots substituir per un panet rodó o fins i tot una xapata quadrada, que segur que en trobaràs a qualsevol fleca. Bon dijous jarder!

      Elimina