Hem elaborat
aquest pa donant-li forma arodonida i plana, com si fos un tallat (un dels pans
típics que s’elabora a les Terres de l’Ebre), encara que en aquesta recepta hem incorporat l’oli d’oliva i l’orenga.
Amb les
mides indicades més avall hi surten dos pans grans. Un d’ells ja el vam tastar acabat de
fer, per sopar, amb una mica de sobrassada i untat amb tomàquet i formatge fresc al damunt.
El que va
sobrar d'aquest primer pa el vam guardar per a l’endemà i val a dir que es va mantindre tendre
durant els dos dies que va durar, no estava cruixent però la molla es va mantindre molt tova i gustosa.
L’altre
pa el tenim guardat al congelador, un dia l’utilitzarem com si fos la base d’un
coca. Li posarem tomàquet, tonyina, carxofes, salsitxes o el que tinguessim més
a mà i tindrem un altre plat preparat.
Ingredients
- 1 quilo de farina de força
- 600 ml d’aigua
- 100 ml. d'oli d’oliva
- 15 grs de sal
- 20 grs de llevadura fresca
- 1 grapat d’orenga
Elaboració:
Primer
prepararem una massa mare: desfeu la llevadura amb una mica d’aigua tèbia,
afegiu un polsim de sucre i una mica de farina, la necessària per fer una bola
de massa.
Poseu-la
en un bol, la tapeu amb film transparent i la deixeu reposar en un lloc càlid
fins que dobli de volum.
Poseu
la farina en un bol, afegiu la sal i l’orenga. Barregeu. Afegiu l’oli i l’aigua i la
massa mare que teníem reservada. Treballeu la massa i si us fa falta,a fegiu
una mica de farina, però no més de la necessària.
Aboqueu la massa al pedrís i treballeu-la durant 15 o 20
minuts.
Feu una bola amb la massa i guardeu-la en bol, tapeu-la amb
film transparent i amb un drap i deixeu-la reposar durant unes 4 hores.
Passat aquest temps, dividiu la massa en dues o tres parts,
depenent de la mida de les peces de pa que vulgueu obtindre.
Aplaneu, donant forma arrodonida i poseu en una llauna de
forn. Feu uns talls amb un ganivet ben esmolat. Tapeu amb un drap i deixeu
reposar un parell d’hores més.
Escalfeu el forn a 190/200º i quan estigui calent, introduiu
la llauna amb el pa, abans però, ruixeu-lo amb aigua, amb l’ajut d’un
vaporitzador o bé, pinteu amb un pinzell.
Per facilitar la cocció, poseu un recipient amb aigua freda
al forn. Deixeu coure durant 25/30 minuts, depenent del forn. Sabreu que és
cuit, quan colpegeu el pa i us soni a buit, o bé, enclaveu un punxó (jo
utilitzo uns que tinc per fer pinxos que són d’acer inoxidable) i si surt net,
és que el pa està cuit.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada