16 de des. 2020

Fesols de les varietats del Ganxet i Santa Pau

 


La mongeta del ganxet agafa el seu nom per la forma que té de ganxo. És una varietat molt apreciada, que es caracteritza per la seua cremositat, sabor suau i pell molt fina.

Al mes de juliol es prepara la terra i se sembren els fesols que s’han guardat de la collita anterior. Quan fan més o menys un pam del terra, s’han de començar a guiar per tal que es vagin enramant a les canyes.

A finals d’agost el fesolar ja es mostra ufanós i comencen a aparèixer les primeres flors. Al setembre ja han sortit les beines que s’aniran assecan fins al moment de collir, durant el mes d’octubre i novembre.

Un cop s’han collit les beines, s’han de treure els fesols (batre) i s’han de deixar assecar bé perquè puguen perdre tota l’humitat, en cas contrari, es podrien fer malbé.

Es guarden en pots hermètics de vidre i millor a la nevera, així garantim que es conservaran perfectament. 

La varietat Santa Pau la plantem al juny i es comença a collir al setembre. A diferència dels fesols del ganxet, la planta dels de Santa Pau és baixa, tot i que també els encanyem, la mata no arriba a ser tant alta.  Pel que fa al fesol, és de gra menut, de pell fina, melosos i més aviat dolços.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada