3 de gen. 2016

Pa de nous i formatge blau




Ingredients per a dos pans:
-500 grs de farina de força.
-300 ml d'aigua.
-30 grs de llevat fresc.
-7 grs de sal.
-150 grs de nous.
-200 grs de formatge blau.
-Massa mare ( 125 grs de farina de força, 90 ml d'aigua, 3 grs de llevat fresc, 3 grs de sal).

Elaboració:
Primer prepararem la massa mare posant barrejant tots els ingredients. Farem una bola amb la massa i la posarem en un bol tapada amb paper film i la guardarem a la nevera durant 7 o 8 hores. La podem fer la vespra i deixar-la tota la nit.

Per a fer la massa posarem la farina amb la sal en un bol i farem un cercle al mig on posarem el llevat. Anirem afegint l'aigua tèbia i ho anirem barrejant. Quan estigui mig barrejat, afegirem la massa mare que teníem guardada a la nevera i ho pastarem tot junt. Si tenim una amassadora elèctrica ens evitarem feina. S'ha de pastar uns 10 minuts, fins a aconseguir una massa llisa i elàstica, que no s'enganxe a les mans, però procurarem no posar més farina de la necessària.

Farem una bola amb la massa i la deixarem reposar tapada amb paper film i un drap fins que dobli de mida. Dependent de la temperatura de la cuina, aquest temps de repòs pot oscil·lar entre 1 hora o 1 hora i mitja.

Mentrestant, farem a trossets les nous i el formatge blau.

Quan hagi passat el temps de repòs, agafarem la massa i la pastarem una mica per a treure-li l'aire de fermentació. Afegirem el formatge i les nous i ho integrarem a la massa amb compte.

Dividirem la massa en dos per a per dos pans o en porcions més petites si volem fer panets.

Vaporitzarem els pans amb aigua i espolsarem una mica de farina al damunt. Farem uns talls a la part superior i deixarem reposar, tapats amb un drap, fins que tornin a doblar la mida.

Escalfarem el forn a 200º i courem el pa posant-lo a la part inferior del forn i el deixarem fins que estigui daurat, uns 30/35 minuts, Podem punxar-lo amb un pal de broqueta per saber si el pa és cuit.

Podem posar un recipient amb una mica d'aigua dins el forn que aportarà vapor i farà que la crosta quedi més cruixent.

Un cop cuit, s'ha de deixar refredar a poder ser damunt d'una reixeta.

Nosaltres l'hem acompanyat de salmó fumat però ho podeu combinar amb el vulgueu: una mica de foie, melmelada de tomàquet, una bona sobrassada, ...


4 comentaris:

  1. Preparar unes torrades amb el pa fet a casa....no té preu! És tot un luxe!
    Petons i...bon any!!
    Olga

    ResponElimina
  2. Holaa!! Fa poc he començat a fer el pa a casa i em vaig guiant amb les teves receptes. La veritat és que fan molt bona pinta totes!! He vist que en alguns pans hi poses oli i en alguns no, com és això? Llavors, l'estona que ha de reposar la massa abans d'anar al forn depèn perquè quedi més esponjos o cruixent el pa? És a dir, què passa si reposa poca estona? Una hora aproximadament o menys?
    Moltes gràcies!!

    Gemma

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Gemma, les receptes que preparo i publico de pans no són de creació pròpia, sinó que les trec d'algun llibre o revista. Aquesta del pa amb nous i formatge blau la vaig treure del paquet de farina (alguns fabricants aprofitent per publicar alguna recepta a l'emboltori del producte). Per tant,el fet de posar-hi oli en algunes receptes i en altres no, depèn dels ingredients que inclou cada recepta.

      A l’hora de fer pans s’utilitza farina de força o semi-força, ja que conté més gluten. Això fa que la massa admeti més líquid, es pugui estirar millor i mantingui la forma després del temps de repòs. Per a que el pa quedi esponjós, necessitarà un bon pastat (utilitzant només la farina necessària). A l’amassar s’incorpora aire a la massa i reposant-la es deixa que la llevadura actui i fermente, augmentant de volum. Si reposa poc, la massa encara tindrà “força”, i no podràs treballar-la bé per a donar-li la forma que vulguis. A més, el pa, després de cuit, quedarà massa compacte, sec i dur, no es faran els "foradets" a la molla, que fa que quedi esponjós, ni tampoc tindrà l’humitat necessària per a que no s’assequi de seguida.

      Per a coure el pa, el forn ha d’estar ben calent i per a que quedi la crosta cruixent, ha d'haver-hi una mica d'humitat al forn durant els primers minuts, que pots provocar vaporitzant el forn calent amb una mica d'aigua abans de posar el pa o bé posant un recipient al forn amb una mica d'aigua durant els 10 primers minuts de cocció.

      Espero haver solucionat els teus dubtes. Bona Pasqua!

      Núria

      Elimina