21 d’oct. 2015

Albergínies escabetxades en conserva


Fa uns dies, vaig veure pel Canal Esports de TV3 el programa de cuina de la Sarah Wiener. En aquell capítol, la cuinera austríaca va visitar una masia de pagesos i ramaders de Calàbria. La mestressa de la casa li va ensenyar a preparar una conserva d'albergínies a la calabresa, que vaig trobar molt interessant.

Aquest cap de setmana n'he preparat, tot i que la manera en que he preparat la conserva no és ben bé la mateixa que vaig veure al programa, sinó que he fet algunes variacions. 

La preparació és molt senzilla, l'unica cosa que heu de tenir en compte és que si no us agrada molt el picant, heu de posar només 1 gra d'all  i evitar el pebre picant. 

Amb les 6 albergínies només van sortir 2 pots (minva molt, perquè l'albergínia conté molta aigua), però me'n va sobrar una mica, que vaig guardar en un recipient a la nevera. Aquest migdia no he pogut estar-me de provar-les i la veritat és que, amb una torradeta de pa integral, estaven boníssimes. El proper cap de setmana, en torno a preparar.

Ingredients
  • 6 albergínies.
  • Sal.
  • 1'5 gots de vinagre de vi blanc.
  • 2 gots d'aigua.
Per a l'escabetx:
  • 1 got d'oli d'oliva
  • 1/2 got de vinagre
  • 1 got d'aigua

Per a l'adob:
  • 2 grans d'all.
  • 1 cullerada de pebre dolç roig.
  • 1 cullerada d'orenga.
  • 1 cullerada de julivert trinxat.
  • 10/12 grans de pebre.
  • 1 culleradeta de pebre roig picant.

Elaboració:


Netejar i pelar les albergínies. Tallar-les en llesques d'1 cm de gruix i després en tires. 
Posar en un bol amb un bon grapat de sal, el vinagre i l'aigua. Tapar amb paper film i deixar reposar a la nevera durant 24 hores.

Si no voleu esperar 24 hores, poseu les albergínies en un escorredor, al damunt una cap gruixuda de sal, més albergínies i més sal, de manera que quedi en capes. Ho deixeu reposar durant almenys 1 hora. La sal eliminarà l'amargor de l'albergínia. Renteu bé amb aigua, per treure qualsevol resta de sal i deixeu escórrer bé.

Escórrer les tires d'albergínia i rentar amb aigua. Escórrer bé l'aigua aixafant-les amb les mans.

Posar les albergínies en una cassola, afegiu 1 got d'oli d'oliva, 1/2 got de vinagre i 1 got d'aigua i deixeu coure fins que les tires estiguin tendres.

Mentre, prepareu l'adob amb els alls, el pebre dolç i picant, el pebre en gra, el julivert i l'orenga.

En un bol, afegiu les albergínies que ja estaran cuites i incorporeu l'adob. Remeneu bé i envaseu en els pots, prèviament esterilitzats. Acabeu d'omplir els pots amb oli d'oliva.

Tapeu i poseu a coure al bany maria durant 15 minuts. És aconsellable esperar un parell de mesos abans de consumir.


RECEPTA EN PDF

3 comentaris:

  1. Quina conserva, que bona! També deu ser un bon acompanyament de carns, també, oi?
    Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Marta, pot ser un bon acompanyament de carns, però cal tenir en compte que té un punt avinagrat, ja que és un escabetx. Amb amanides d'enciams, de patata, de llegums... trobo que també ha de quedar molt bò. Salut!

      Elimina
  2. Estic mans a l'albergínia, heheh!
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina