18 de nov. 2013

Llonganissa de Graus al forn



Fa uns dies ens van regalar una llonganissa de Graus. Aquest municipi, capital de la comarca de la Ribagorça (Osca), és conegut entre altres coses per la qualitat dels seus embotits, destacant per damunt de tots, la llonganissa, que s'elabora amb carn magra de porc (un mínim del 70%), panxeta i papada, a més d'espècies com pebre, nou moscada, orenga, clau d'olor i anís. S'emboteix en tripa natural en forma de ferradura, com podeu observar a les fotografies.
Des del 1991 cada mes de juliol se celebra el Día de la Longaniza de Graus, declarada festa d'interès turístic, amb degustació per als assistents i activitats paral·leles, com un mercat d'èpòca que congrega a més de cent parades d'artesans. 

L'any 1996 l'associació de fabricants d'aquest embotit, va elaborar una llonganissa de 505 metres i 339 quilos de pes, considerat l'embotit més llarg del món, segons va certificar el Llibre Guiness dels Rècords. La llonganissa es va coure a la brasa i després la van poder degustar més de 4.000 persones.

Com que no és el primer cop que ens regalen llonganissa de Graus i ja l'havíem provat a la brasa, en aquesta ocasió l'hem cuinat al forn, amb una base de patates i ceba. Ens ha quedat cruixent de fora i melosa de dintre i les patates i la ceba, ja us podeu imaginar com estaven.

Si teniu possibilitat de provar la llonganissa de Graus, no deixeu de fer-ho.

Ingredients (2 persones):
  • 1 llonganissa de Graus 
  • 2 patates
  • 1 ceba
  • 3 dents d'all
  • 1 grapadet de tomates cirera seques (opcional)
  • 1/2 copeta de vi blanc
  • Oli d'oliva
  • Sal
  • Pebre
  • Orenga


Elaboració:
Agafeu una cassola de fang o qualsevol altre recipient que pugui anar al forn, preferiblement amb forma rodona. 

Talleu les patates a rodanxes fines i poseu-les cobrint el fons de la cassola. Talleu la ceba en forma de lluneta i poseu-la damunt de les patates. Afegiu els alls sencers, sense pelar. Poseu una mica de sal, pebre i un polsim d'orenga. Afegiu les tomates seques. 
Poseu la llonganissa al damunt, punxeu-la amb la punta d'un ganivet. Afegiu el vi i un bon raig d'oli d'oliva.
Poseu al forn, prèviament escalfat, a 170/180º, fins que la patata i la ceba siguin cuites.

Nota: Vigileu que les tomates quedin tapades per la llonganissa, perquè sinó se us cremaran, com em va passar a mi.

4 comentaris:

  1. Apaaaa quina pintassa!!! jo he tingut la sort de provar la llonganissa de Graus i és veritat que està boníssima, però es que a més amb aquest llit de patata i ceba espectacular!

    ResponElimina
  2. Torno a entrar per deixar-te un altre comentari... i és que després de veure aquestes fotos no m'he pogut resistir i he hagut de fer el plat per demà a dinar, amb llonganissa d'Os de Balaguer (tremenda!). Però clar, l'hem provat i està boníssim!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eva, s'haurà de provar la llonganissa d'Os de Balaguer, segur que és boníssima, de fet, tota aquella zona fa un embotit de primeríssima qualitat.

      Elimina
  3. La llonganissa fa una pinta excepcional...i acompanyada d'aquest llitet ha de ser irresistible!

    ResponElimina