No se si aquesta és la recepta original de la coca de Sant Joan, però és la que faig jo des de fa molts anys.
Comparteixo la recepta amb vosaltres. La podeu fer sense facir o farcida de cabell d'àngel, crema, nata, melmelada, ...
Avui dissabte hem fet les farcides amb cabell d'àngel i ja tenim la crema preparada per farcir les que farem demà diumenge.
Una copa de cava i un tall de coca i a celebrar la revetlla!
Ingredients per a dos coques:
- 4 ous
- 120 grs de sucre
- 120 grs de mantega
- 150 ml de llet
- 7 grs de sal
- Pell de llimona i/o taronja ratllada
- 50 grs de llevadura fresca
- 650 grs de farina de força
- 1 ou per pintar
- Fruites confitades
- Pinyons o ametlles filetejades
- Cabell d'àngel, crema, nata, xocolata, massapà ...
Elaboració:
Desfeu la llevadura en un bol amb una mica de llet tèbia. Afegiu una cullerada del sucre i una mica farina. Ho bateu fins aconseguir la textura d'una papilla espessa. Tapeu amb paper film i reserveu uns 20 minuts.
En un bol, bateu els ous amb el sucre. A continuació ratlleu la pell de la llimona. Afegiu la massa que heu fet amb la llevadura i remeneu bé.
Poseu la llet i un cop ben batut li afegiu la farina (on haureu afegit la sal), ajudant-vos d'un colador per a que no es facin grumolls. Depenent de la mida dels ous, podeu necessitar una mica més de farina.
Treballeu bé la massa fins que quede fina (uns 10/15 minuts). Per últim, afegiu la mantega (textura pomada) a bocinets i amasseu uns 5 minuts més.
Si teniu un robot de cuina us anirà molt millor, perquè així evitareu posar més farina de l'estrictament necessària.
Si teniu un robot de cuina us anirà molt millor, perquè així evitareu posar més farina de l'estrictament necessària.
Feu una bola amb la massa i la deixeu reposar en un bol tapada amb un drap fins que dobli de volum (a l'hivern 1 hora aprox, ara una mica menys de temps).
Treballeu un minut la massa per treure l'aire de la fermentació. Dividiu la massa en dos porcions (recordeu que fem dos coques, una la farem farcida de cabell d'àngel i l'altra li posarem al damunt la crema) i deixeu-les reposar uns 10 minuts.
Treballeu un minut la massa per treure l'aire de la fermentació. Dividiu la massa en dos porcions (recordeu que fem dos coques, una la farem farcida de cabell d'àngel i l'altra li posarem al damunt la crema) i deixeu-les reposar uns 10 minuts.
Una de les porcions la dividiu en dos parts. Aplaneu amb el corró una d'aquestes parts i la poseu damunt d'una llauna. Repartiu pel damunt el cabell d'àngel. Esteneu al damunt l'altra part de la massa i tanqueu les vores.
Pinteu amb ou batut i decoreu amb les fruites i els pinyons o ametlles.
Deixeu reposar la coca uns 40 minuts, ja veureu que quasi dobla el seu volum. Espolseu amb una mica de sucre.
Poseu a coure al forn, prèviament escalfat a 160º durant 15 o 20 minuts, ja veureu quan agafa color la coca.
Agafeu la porció que havíem reservat per a la coca de crema. Amb l'ajuda del corró, doneu-li forma ovalada. Poseu-la en una llauna i deixeu-la reposar fins que doble de volum. Amb l'ajuda d'una mànega pastissera, repartiu la crema pel damunt i acabeu de decorar amb unes cireres confitades. Posem la crema a l'últim moment o quan veieu que no li falta molt per acabar de doblar volum, perquè si la posem abans de pujar la massa, al crèixer, les tires de crema es partirien.
Seguiu els mateixos passos de cocció que en la coca anterior.
En els enllaços següents trobareu les receptes de:
T'ha quedat perfecte!! de pastisseria!
ResponEliminaNúria t'ha quedat genial! VA haver de ser una revetlla ben dolça!
ResponEliminaSigo viendo cocas de San Juan, y yo que me creía que me había quedado divina!!!,....y estoy viendo que todas son mejor que la mía, que estaba buenísima, pero la presentación la tengo que mejorar.
ResponEliminaSaludos
Blanca de JUEGO DE SABORES
Ana, creo que tu coca no se queda atrás ni muchísimo menos. Sobre si estaba buena o no, no puedo opinar, porque Internet no permite hacer un "tast", però sobre la presentación, con el añadido del cava y las cintas de colores, te ha quedado preciosa.
EliminaUn saludo.
Núria de Benremenat.cat