27 de maig 2013

Arròs amb romesco

Dissabte vam quedar amb un grup d'amics per dinar junts i el plat principal era una típica paella de carn i peix. Per motius que ara no explicaré, vam acabar menjant pollastre a l'ast (a part de l'assortit d'aperitius que vam preparar). Això sí, ens ho vam passar la mar de bé, allargant la sobretaula fins passades les 8 del vespre.


Com ens vam quedar amb ganes d'arròs, diumenge vam preparar aquesta recepta amb els ingredients que teníem al congelador (cananes, escamarlans i brou de peix) i uns musclos que vam anar a comprar a la Musclera, on els diumenges pots comprar marisc viu del Delta de l'Ebre. L'arròs és molt simple de preparar, l'únic ingredient que el fa una mica diferent de l'habitual és una cullerada de salsa romesco que vam afegir al sofregit i que li va donar una sabor molt potent a l'arròs. Per cert, vam utilitzar arròs Ricentum, de l'amic Pasqual Almudeve. 
Ricentum és un arròs de la varietat bomba que la família Almudeve conrea des de l'any 1947 en una petita parcel·la a pocs metres de la mar Mediterrània, en ple Delta de l'Ebre. Un arròs que és el resultat d'una acurada selecció de les millors llavors bomba, recolectat en el moment òptim. 
L'assecat de l'arròs és manual, a l'era de la finca familiar. Aquest procés hem porta a la meva infància, quan a la vora de casa hi havia els sequesos de Carvallo (ara són dues places), unes esplanades on els pagesos posaven a assecar l'arròs al sol, una feina no era exclusiva dels homes, sinó que possiblement hi participaven més les dones. Vàries vegades al dia anavent caminant per damunt fent solcs per tal de remore els grans i facilitar el procés del secat. Em ve a la memòria l'olor del gra i sobretot aquella polseta que envaia l'atmosfera i que si passaves molt prop del sequés, feia que et piqués tot el cos.
A Ricentum també tenen molt en compte el procés de la molta, un dels més delicats, ja que aquí és on s'ha de tenir cura de mantenir al màxim les propietats de l'arròs, mantenint un grau adequat de midó.
Una de les peculiaritats d'aquest arròs és que absorveix molta aigua, el que farà que després ens quedi un arròs solt, inclús ens permetrà menjar-lo unes hores després de cuinar-lo sense perdre la textura.
Si teniu oportunitat us recomano que el proveu, segur que no us decebrà.

Ingredients per a 2 persones:
  • 4 escamarlans
  • 3 cananes o calamars
  • 1/2 ceba petita
  • 1/2 primentó verd
  • 1 cullerada de tomàquet triturat
  • 2 grans d'all
  • Julivert
  • 1 cullerada de salsa romesco
  • 1/2 quilo de musclos del Delta de l'Ebre
  • 180 grs d'arròs bomba Ricentum
  • 1 litre de brou de peix


Elaboració:

Poseu la paella al foc amb una mica d'oli i fregiu els escamarlans. Reserveu. En la mateixa paella, feu el sofregit amb la ceba, el primentó, un gra d'all i la cullerada de tomàquet triturat. Quan el sofregit estigui fet, afegiu la cullerada de salsa romesco i remeneu bé. Incorporeu les cananes tallades a trossos i deixeu enrossir durant un parell de minuts. Tot seguit afegiu l'arròs. Sofregiu-lo en dos i tres minuts. Afegiu el brou ben calent i deixeu coure 5 minuts a foc ben viu.
Prepareu una picada amb l'altre gra d'all i el julivert i l'afegiu a l'arròs. Poseu els musclos (en aquesta ocasió els hem posat per a que s'obrin directament a la paella perquè eren ben frescos. Si ho preferiu podeu obrir-los al vapor i afegir-los cap al final de la cocció). 
Deixeu coure l'arròs fins que estigui al punt (en total entre 17 i 18 minuts).

Nota: com més ampla sigui la paella, més brou necessitarem, perquè aquest s'evapora més ràpid al moment de bullir.

  • v
  • v

1 comentari: