27 de març 2013

Arròs melós amb galeres i carxofes


Fem un arròs aprofitant els productes de temporada: les galeres.
En en aquesta època de l'any estan ovades i normalment les podem trobar al mercat durant tot l'any, encara que el millor moment per consumir-les és als mesos de febrer i març. Considerades els crustacis per excel·lència dels pobres, des de sempre ha estat present a la cuina del Delta de l'Ebre, pel sabor intens que aporta als nostres arrossos, fideuades i caldos de peix. 
Les galeres són extraordinàries a la planxa i fregides. A mi m'agrada fer-les al forn, amb una picada d'all i julivert i un bon raig de conyac al damunt. 
Us ensenyem avui una recepta molt senzilla de preparar. El secret per a que el plat sigui un èxit: productes frescos i sobretot un bon brou de peix (us deixem l'enllaç on trobareu com fer el brou).

Ingredients (per a 2 persones):
  • 160 grs. d'arròs
  • 8 galeres 
  • 2 carxofes
  • 1 ceba tendra petita
  • 2 grans d'all
  • 1 tomàquet
  • 1 troç de primentó verd
  • 1 rameta de julivert
  • 1 lt de brou de peix 

Elaboració:
Poseu una cassola al foc i fregiu les galeres. Reserveu-les. Feu un sofregit amb la ceba, el primentó, una gra d'all i el tomàquet. Feu-lo poc a poc.
Feu una picada amb l'altre gra d'all i el julivert i reserveu.
Peleu les galeres i aneu posant les potes i caps en un morter, on les anireu aixafant. Afegiu un cullerot de brou al morter i coleu el contingut en un bol i ho reserveu.

Quan el sofregit estigui fet, afegiu les carxofes tallades primes, doneu unes voltes i afegiu l'arròs. Sofregiu tot junt un parell de minuts i afegiu el brou bullint i el suc resultant d'aixafar els caps de les galeres. Deixeu coure a foc viu durant 5 minuts, afegiu la picada i baixeu el foc i ho deixeu coure uns 12 minuts més. Quan falti poc per apagar el foc, afegiu les galeres pelades. Un cop el foc apagat, deixeu reposar 5 minuts abans de servir.

6 comentaris:

  1. Com ja t'he dit al facebook, em sembla un arrosset deliciós, Núria! Segur que per a repetir! Petons i bona setmana santa.

    ResponElimina
  2. Un arròs magnífic, i un bloc amb un disseny preciós. Per cert, t'he nominat, o no se ben bé com es diu, en el premi best blog, espero que t'agradi!
    http://galetesimescosesdolces.blogspot.com.es/2013/03/premi-best-blog.html
    Mònica

    ResponElimina
  3. Que boooo!!! les galeres donen tan bongust!!!
    Chus

    ResponElimina
  4. Fantastica idea de les galeres pelades, un arròs de el senyoret diferent

    ResponElimina
  5. Boníssim ,espectacular,cada cullerada que hem posava a la boca retrocedía 30 anys en el temps i menjaba el arròs de casa la yaya!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me n'alegro que t'hagi agradat i que el sabor t'hagi retornat a la teua infantesa.

      Elimina