Com no podíem incloure al nostre bloc una recepta que honora Sant Antoni Abat(1), el patró dels animals, quan ens agraden tant els animals? Mantenim un gran record de la nostra gosseta Fivi, de la que vam poder gaudir durant 14 anys de la seva companyia, com ho fem ara de les gatetes Fila i Jaumeta.
La festivitat de Sant Antoni, que se celebra el 17 de gener, està molt arrelada al nostre país. Són moltes les poblacions que celebren les festes majors en honor de Sant Antoni (El Perelló, Ascó, la Torre de l'Espanyol, per dir-ne algunes), i d'altres que organitzen els tradicionals Tres Tombs i la benedicció dels animals. És en la benedicció quan es reparteix una pasta beneïda (rotllos, coquetes o roscos de Sant Antoni). En el llibre La cuina de les Terres de l'Ebre, M. Carme Queralt explica que és una pasta seca i segons la població té forma de rotllet o de coqueta, plana i circular.
Però en canvi, els rotllets que es reparteixen durant la benedicció a Amposta i que si no m'equivoco, elaboren la Panaderia Adell-Torres, aquest rotllets són més com un brioix. Fa anys, vaig preguntar-li a Maria José Adell els ingredients d'aquests rotllets. Me'ls va dir una mica per damunt: ous, sucre, llet, oli, matafaluga, ... però sense indicar les quantitats. Vaig comprar-ne un parell per comprovar el sabor i textura i vaig provar de fer-los. La veritat és que no recordo perquè vaig posar les quantitats que us indicaré més avall a la recepta, però crec que estan encertades, almenys el resultat per a mi és molt acceptable. Aquesta recepta la vaig publicar a l'apartat de gastronomia del web Amposta.info, d'això ja en fa 7 o 8 anys. I a partir de llavors, sempre els he fet així.
Queda una pasta molt toba, molt gustosa, ideal per berenar o per esmorzar, per als menuts i per als grans, amb un cost baix i d'elaboració senzilla.
Per si voleu provar de fer-los, tant els que surten publicats al llibre La cuina de les Terres de l'Ebre com la recepta que faig jo basant-me en com són els rotllets de Sant Antoni a Amposta, us indicaré les dues receptes.
Coquetes de Sant Antoni. Recepta publicada a La cuina de les Terres de l'Ebre de M. Carmen Queralt
-1/4 de litre d'oli, 1/4 de litre d'anís, 1/4 de litre d'aigua, 250 grs de sucre i matafaluga en gra
Rotllos de Sant Antoni a la manera d'Amposta (amb aquests ingredients surten 18 rotllos)
- 125 ml d'oli d'oliva
- 200 grs. de sucre
- 250 ml de llet
- 3 ous (2)
- 60 grs. de llevat fresc
- Un polsim de sal
- Un grapat de matafaluga en gra
- Un xorret d'aiguardent o anís
- Farina de força (la que enti)
Elaboració:
En un bol, desfeu la llevadura amb una mica de llet tèbia. Afegiu una cullerada de sucre i una mica de farina fins aconseguir una textura d'unes farinetes espesses. Tapeu el bol amb film transparent i reserveu en un lloc càlid.
Mentrestant, bateu els ous amb el sucre, afegiu l'oli, la llet, el xorret d'anís i el grapadet de matafaluga en gra. Podeu afegir una mica de ratlladura de taronja, a la recepta no ho posa, però ara que és temps de taronges, cal aprofitar-ho, la pell ratllada li dona un sabor molt agradable. Quan ho tingueu tot barrejat, afegiu la llevat que ja haurà pujat una mica i ho treballeu. Afegiu la farina a poc a poc. Pasteu bé, si ho podeu fer amb una pastadora elèctrica, millor.
Heu d'intentar posar la farina estrictament necessària, al punt que la massa no s'enganxi a les mans però que si la deixeu damunt del pedrís, s'enganxarà. És en aquest cas quan les pastadores elèctriques es fan d'agrair.
Poseu la massa en un bol, tapeu amb film transparent i després amb un drap. Deixeu en un lloc càlid fins que quasi tripliqui el volum (2 o 2'5 hores).
Amasseu la massa amb les mans durant 1 minut per treure-li l'aire. Agafeu porcions de massa i doneu-li forma de rollet. Poseu en una llauna i deixeu espai entre els rotllos perquè tornaran a créixer. Deixeu-los reposar durant 1 hora.
Passat aquest temps, pinteu-los amb ou batut i ensucreu-los. Poseu-los al forn a 160º entre 15 i 20 minuts, fins que s'hagin daurat.
(1)La llegenda explica que Sant Antoni Abat era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet, que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida; és per això que popularment se l'anomena sant Antoni del porquet i, també, sant Antoni dels ases. (Wikipèdia.org)
(2)Aquests ous són de les gallines del meu cunyat. Us heu fixat que a les botigues ja quasi no es troben ous de closca blanca? S'han acabat imposant els ous de closca rossa.
(2)Aquests ous són de les gallines del meu cunyat. Us heu fixat que a les botigues ja quasi no es troben ous de closca blanca? S'han acabat imposant els ous de closca rossa.
mm! Que bons! Amb el toc que dona la matafaluga tenen que ser boníssims!
ResponEliminaJa els ficaré en pràctica. Gràcies!
Gràcies a tu Debora per seguir el blog.
EliminaSalut i molta cuina.
Núria
M'encanten, los faig moltes vegades seguint la teua recepta! Felicitats i gràcies per compartir-la!
ResponEliminaGràcies a tu per fer-la i seguir amb les nostres tradicions.
Elimina