La pera és originària de regions d'Europa oriental i de l'Àsia occidental, on el seu cultiu es realitza des d’èpoques molt antigues. Els grecs i els romans van conèixer el cultiu de la perera i van ser aquests últims els que el van introduir a la Conca de l'Ebre. Són conreades de forma intensiva al Segrià, Noguera, Pla d'Urgell, Urgell i les Garrigues. La collita al nostre país comença amb les primerenques Castells, peres de "Sant Joan" i Delbard Premiere al mes de juny, continuant per la llimonera i l'Ercolini el juliol. L'Agost és per les Blanquilles i Conference, bàsicament, però també per les varietats per a indústria ( en almívar, licors, melmelades etc.) com Williams i Red Barlett. A primers de setembre es cullen les Alexandrines i les Comice, i ja a l'octubre les Flor d'hivern. Les peres Nashi que darrerament també es conreen, pertanyen a una espècie diferent dins del mateix gènere.
La pera és una fruita molt habitual a la cuina dels Països Catalans. El
més usual és menjar-la crua, a les postres, sola o de vegades
acompanyada amb un tros de formatge. També és molt habitual
conservar-les en xarop, un cop pelades, i així es poden menjar tot
l'any, per exemple amb gelat.
Es poden coure en vi (vi negre, vi blanc,
vi ranci, moscatell, cava, etc.) o en crema catalana, donant les
tradicionals peres de Lleida. També són típiques farcides, siguin
dolces (amb crema catalana, amb fruita seca, etc.) o salada
(típicament amb carn picada o botifarra). Es poden menjar com a
acompanyament de la botifarra negra, per exemple, o en alguns plats
a la cassola, o en coques dolces o agre-dolces i tota mena de pastissos.
Es poden confitar i usar per a decorar coques.
En altres països és més habitual prende pera en forma de suc o, fins i
tot, en sidra de pera. A Occitània la pera és molt habitual als pastissos
de tipus púding o flam, especialment del poirat.
Ingredients:
- 1 quilo de peres
- 700 grs. de sucre
- 300 ml d’aigua
- 1 barreta de vainilla
Elaboració:
Poseu una cassola al foc amb els 300 ml d’aigua i els 700 grs de sucre i ho deixeu coure fins fer un almívar espés.
Afegiu les peres tallades a trossos (sense la pell i llavors) i la vainilla i ho deixeu coure 1 hora aprox.
Ho tritureu amb la batedora i ho deixeu refredar una mica.
Poseu la melmelada en pots prèviament esterilitzats i ho coeu al bany maria durant 25 minuts.
Melmelada de pera a l’anís
S’elabora de la mateixa manera que la recepta anterior però 10 minuts abans de finalizar la cocció, se li afegeix una copeta d’anís.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada