9 de gen. 2022

Pa: Bolla gallega

 


Ens hem estrenat amb la farina gallega preparant un dels pans més característics d'aquella terra. La recepta l'he trobat a la mateixa web on he comprat la fariña do pais. Deixo aquí l'enllaç.


Ingredients

Pre-ferment
150 grs de farina panificable
150 ml aigua
½ culleradeta de llevat sec

Massa
400 grs de farina de força gallega
25 grs de farina de ségol
25 grs de farina integral
10 grs de sal
350 ml d'aigua
El pre-ferment.


Elaboració

Preparar el pre-ferment la nit abans i deixar reposar tapat entre 8/10 hores a temperatura ambient.

Barrejar les farines amb la sal, incorporar el pre-ferment i l'aigua. Pastar la massa durant un parell de minuts i deixar reposar, tapada amb un drap, 10 minuts. Repetir aquest procés tres o quatre vegades. Posar la massa en un bol (untat amb oli, perquè no s'apegue), tapar amb un drap i deixar fermentar unes 3 hores (dependrà de la temperatura de la cuina).

Aboca la massa damunt del pedrís ben enfarinat i dona-li forma de bola, vigilant de no treure-li tot l'aire. Espolsa-la amb farina, cobreix amb un drap i deixa reposar uns 10 minuts.

Prepara un full de paper de forn i enfarina'l. Posa al damunt la bola i amb els dits (untats amb oli, perquè no s'apegue la massa), fes un forat al mig i vés estirant per a donar-li forma de rotllo. Deixa fermentar entre 45/50 minuts. Mentrestant escalfa el forn a 250º.

Fes dos o tres talls al pa i posa'l a coure (natros el vam coure en una llauna) a 250º durant 10 minuts. Els 50/55 minuts que li queden de cocció, baixa la temperatura del forn a 180º. Per a crear una mica de vapor, al principi de la cocció posa 3 o 4 glaçons a la part baixa del forn. Quan el pa ja ha agafat consistència, l'hem tret de la llauna i l'hem acabat de coure damunt de la reixeta del forn (alçada a la meitat).

Deixa reposar el pa dins del forn (apagat i amb la porta oberta) uns 10 minuts.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada