Fa pocs
mesos, l’amic Jordi Valero va endegar un nou projecte a la seva finca del Mas del Molinàs: el cultiu de varietats locals de verdures i hortalisses, així com una
línia de mentes aromàtiques.
Si us parlo
de Jordi i de la seva iniciativa no ho faig només per l’amistat que mantenim
des de fa anys, sinó perquè s’hi havé amb el que pretenem amb aquest bloc de
cuina: fomentar el consum de productes agroalimentaris frescos i artesanals, produits
per pagesos i ramaders de les nostres comarques.
El Mas del Molinàs, inclòs al Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, fou un dels masos més importants del terme d’Amposta. Actualment, el
mas està envoltat d’uns 6 jornals de terra, destinats a pastura per als rucs
que hi ha a la finca, una zona amb oliveres i garrofers, una zona on s’han
plantat arbres fruiters i una altra destinada al cultiu de les verdures i
hortalisses.
A
principis d’estiu el Mas del Molinàs començava a comercialitzar la menta, que
produeix amb diferents sabors: plàtan, gingebre, poma, maduixa, pinya, taronja
i fins i tot amb aroma de xocolata, sense descuidar l’aroma tradicional de la
menta. Aquesta iniciativa, molt novedosa i original, ha tingut una molt bona
acceptació.
I
després han anat arribant les collites de tomàquets, (amb varietats autòctones
de les Illes Balears, com la
Valldemosa , de ferro i la muchamiel), síndries de pinyol
vermell, albergínies morades, pebrots de Padrón, pebres de fulla d’olivera,
pebre ros, ...
De
moment, podem trobar aquestes verdures i hortalisses a la parada Risa Querol Fruits
del Mercat Municipal de Tortosa, però esperem que molt prompte també les puguem
adquirir a la nostra ciutat, Amposta.
Coneixedor
de la meva afició per les conserves, fa uns dies Jordi me va regalar un bon
grapat de pebrots d’envinagrar. Aquesta conserva, així com la de cebetes,
cogombrets i pestetes (bitxos), eren de les preferides dels meus iaios. A l’hivern,
quan el fred convidava a menjar plats de cullera, com l’arròs, fesols i col, a
taula no faltava mai un plateret amb pebrots i pestetes envinagrades.
Recordo
com, per aquest temps, la meva iaia
preparava els pots de pebrots que després guardava en prestatges al magatzem
de baix de casa, deixant-los reposar esperant l’arribada de l’hivern.
Ingredients:
- Pebrots d’envinagrar
- Vinagre de vi blanc
- Aigua mineral
- Sal
- Pesteta (bitxo)
*La proporció
aproximada de líquid és d’un 70% de vinagre i un 30% d’aigua.
Elaboració:
Netegeu
bé els pebrots sota el raig d’aigua, per treure possibles restes de terra. Deixeu-los
escórrer.
Agafeu
pots de vidre, que prèviament haureu esterilitzat. Ompliu de vinagre i aigua fins la
meitat, poseu una culleradeta de sal. Tapeu el pot i sacsegeu-lo, per a que la
sal es disolgui amb els líquids.
Aneu posant
els pebrots, vigilant com els col·loqueu per aprofitar bé l’espai. Si us
fa falta, acabeu d’omplir el pot amb una mica d’aigua. Poseu el trocet de
pesteta i tapeu.
Guardeu els pots en un lloc fresc i protegit de la llum i deixeu reposar almenys durant 1 mes i mig abans de consumir.
Guardeu els pots en un lloc fresc i protegit de la llum i deixeu reposar almenys durant 1 mes i mig abans de consumir.
Nota: les fotos dels rucs i les verdures són del bloc del Mas del Molinàs.
Ets la reina de la conserva!
ResponEliminaCom feu exactament per esterilitzar els pots de conserva, i també m'agradaria saber si es poden fer servir pots reciclats o han de ser nous.
ResponEliminaGracies.
Sí, pots utilitzar pots reciclats, la única cosa és que has de vigilar que les tapes tanquin bé i no tinguin cops. Per esterilitzar els pots has de bullir-los en una olla amb aigua durant 20 minuts, després els treus amb unes pinces per no cremar-te i els deixes assecar. Ja pots omplir-los amb el que vulguis. Fes el mateix amb les tapes.
EliminaSalut.