20 de gen. 2013

Olla


A l'escudella i carn d'olla a Amposta li diem simplement OLLA.
És un plat senzill de preparar però requereix el seu temps. Per això, aprofito per fer-ne una bona «ollada» i el brou sobrant el guardo al congelador. Quan preparo les pilotes, en faig més quantitat i, un cop cuites, les embolico amb film transparent amb i les guardo al congelador.
Un altre dia trec del congelador un dels recipients amb caldo i un parell de pilotes d'olla. Ho poso a coure tot i afegeixo uns quants cigrons cuits i un grapat de fideus o colcets i ja tinc un primer plat preparat.

Les quantitats dels ingredients dependran de la mida de l'olla, en aquesta ocasió n'he utilitzat una de molt gran. Podeu escollir la carn que preferiu, a mi m'agrada més el pit de pollastre que la cuixa, també podeu posar un os de pernil, tito o un troç de gallina.

Ingredients:
2 pits de pollastre amb os
1 troç de bou
1 troç de cansalada
2 ossos de bou
2 ossos de tossino
2 carcanades
6 botifarres
4 carlotes
1 ceba
2 porros
2 naps
1 xirivia
2 fulles d'api
1 troç de col
4 o 5 patates
Cigrons cuits

Per a les pilotes:
500 grs de picolat
1 ou
All i julivert
1 llesca de pa sec remullat amb una mica de llet
Farina per enfarinar les pilotes

Elaboració:

Poseu la carn (menys el pollastre i les botifarres) en una olla gran amb aigua freda. Porteu a ebullició i ho deixeu coure durant uns 40 minuts. Aneu escumant.

Passat els 40 minuts, afegiu les verdures i el pit de pollastre (menys les patates)  i ho deixeu coure 30 minuts més.

Afegiu les patates i deixeu-les coure fins que estiguin cuites, uns 20 minuts.

Mentres, feu les pilotes amb el picolat i la resta d'ingredients. Enfarineu les pilotes i les afegiu a l'olla.

Incorporeu els cigrons cuits i les butifarres. Ho deixeu coure uns 10 minuts i ja tindreu a punt.

Podeu fer una mica de sopa amb el brou, que us servirà de primer plat i servir la carn amb els cigrons i les verdures de segon.
A casa nostra deixem la sopa per a un altre dia i servim l'olla com a plat únic, com a molt acompanyat d'una amanida.





  • Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada