La mongeta del ganxet
agafa el seu nom per la forma que té de ganxo. És una varietat molt apreciada, que
es caracteritza per la seua cremositat, sabor suau i pell molt fina.
Al mes de juliol es prepara la terra i se sembren els fesols que s’han guardat de la collita anterior. Quan fan més o menys un pam del terra, s’han de començar a guiar per tal que es vagin enramant a les canyes.
A finals d’agost el
fesolar ja es mostra ufanós i comencen a aparèixer les primeres flors. Al
setembre ja han sortit les beines que s’aniran assecan fins al moment de
collir, durant el mes d’octubre i novembre.
Un cop s’han collit
les beines, s’han de treure els fesols (batre) i s’han de deixar assecar bé perquè
puguen perdre tota l’humitat, en cas contrari, es podrien fer malbé.
Es guarden en pots hermètics de vidre i millor a la nevera, així garantim que es conservaran perfectament.
La varietat Santa Pau
la plantem al juny i es comença a collir al setembre. A diferència dels fesols
del ganxet, la planta dels de Santa Pau és baixa, tot i que també els encanyem,
la mata no arriba a ser tant alta. Pel
que fa al fesol, és de gra menut, de pell fina, melosos i més aviat dolços.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada