El préssec, bresquill, auberge a o melicotó és el fruit del presseguer
(Prunus persica). És una fruita d’origen xinès que arriba a Europa a través
dels àrabs que l’havien coneguda dels perses i aquests del xinesos...
Les varietats de carn blanca són generalment molt dolces, amb escàs gust àcid i són les més populars a països com la Xina, el Japó i els seus veïns asiàtics; mentre
que els de carn groga, són els predilectes dels països europeus i nordamericans,
posseeixen un fons àcid, que es paladeja conjuntament
amb la dolçor.
Principals varietats:
Préssecs de vinya: tenen la carn de color groc i ferma. Són els que
s'utilitzen, per exemple, per a fer conserves i melmelades.
Préssecs d'aigua: la seva carn pot ser groga o blanca, però a Catalunya
en trobem només de carn blanca, que són més apreciats que els grocs.
Són més tous i sucosos que els de vinya.
Nectarines: la nectarina és una variant del préssec que no té la pell
peluda, però que tanmateix pertany a la mateixa espècie.
Xinos o paraguaios: el xino o préssec pla és una variant del préssec aplanada. La seva
carn és blanca, mai groga.
Temporada: depenent de la varietat, la temporada va de la primavera,
amb els primers préssecs d'aigua, fins a la tardor, amb els préssecs de
vinya.
Els préssecs aguanten molt poc
una vegada recollits. Han de menjar-se frescos i és millor quan estiguin
madurs. Per a consumir-los fora de temporada es poden elaborar
melmelades, gelatines i confitures. També són prou nutritius els
préssecs enllaunats i en almívar, que es poden consumir tot l'any,
encara que presenten una proporció de calories més gran i un menor
contingut en vitamines i minerals.
Denominacions d'Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides:
Prèssecs amb IGP de la Ribera d'Ebre, Préssec amb IGP del
Ribagorçana, Préssec d'Ordal (Alt Penedès), Préssecs amb D.O.
Calanda.
Ingredients:
- 1 quilo de préssecs (pelats i sense pinyol)
- 750 grs de sucre è1 branca de canyella *
- 1 pell de llimona
*Si ho preferiu, podeu substituir la canyella per mig canó de vainilla.
Elaboració:
Un cop pelats, talleu els préssecs a trossos petits i poseu-los a bullir amb una mica d’aigua (just la necessària per a cobrir-los) durant 10 minuts. Escorreu-los i passeu-los per la batedora.
Barregeu el puré resultant amb el sucre (podeu jugar amb la quantitat de sucre, depenent si us agrada més o menys la dolçor), afegiu la branca de canyella i la pell de llimona i poseu a coure durant 15 minuts a foc lent.
Aneu remenant de quan en quan per evitar que no s’enganxi. Un cop cuita la melmelada, repartiu-la en pots de vidre prèviament esterilitzats i coeu al bany maria durant 20 minuts.
Melmelada de préssec al conyac
S'elabora de la mateixa manera però quan falten 5 minuts per acabar de coure's, afegiu una copeta de conyac.
Melmelada de préssec al conyac
S'elabora de la mateixa manera però quan falten 5 minuts per acabar de coure's, afegiu una copeta de conyac.
ffdf
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada